недеља 17 феб 2019
Штампа

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА КОМОРЕ СКУПШТИНСКОМ ОДБОРУ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ, ШУМАРСТВО И ВОДОПРИВРЕДУ

           

Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду (у даљем тексту: Одбор) је одржао седницу у понедељак 02.10.2017.године са следећим дневним редом  1. Унапређење стања и одрживо коришћење шумских екосистема у Србији- проблеми (сушење шума, шумски пожари, бесправне сече, пошумљавање и др); 2.Концепт  унапређења ловства у Србији; 3. Разно.

Иако су као гости на седницу Одбора били позвани само корисници ловишта, струковна организација је ипак представљена на овом састанку преко Председника Коморе Милутина Ђорђевића који је истовремено и извршни директор за ловство, рибарство и остале ресурсе у ЈП „Србијашуме“.

Председник Ђорђевић је након излагања в.д. директора Упрааве за шуме Саше Стаматовића и председника ЛСС-а Драгана Шормаза поред осталог информисао Одбор да је свакога дана преко 1.000 ловних радника ангажовано на заштити дивљачи, који је државна својина. Затражио је од чланова Одбора да се приликом прављења концепта развоја ловства уважи постојање професионалне стручне и ловочуварске службе на терену, која ће се бавити заштитом ресурса, без обзира ко газдује са дивљачи. Истакао је да све актере у ловству у будућности чека велики посао, који треба да оствари и усклади 3 стратешка циља. Први је како да се сачува дивљач као ресурс, други циљ је очување тзв.традиционалног или народног ловства, а трећи је дефинисање ловства као привредне гране. Ако се ловство одреди као привредна грана, стратешким документима се мора дефинисати како ће се ускладити традиционално и економско тј.привредно ловство уважавајући чињеницу да постоје земље из нашег окружења које располажу сличним ресурсима, али убирају много веће приходе.

Председник Ђорђевић је предложио да се у наредном периоду од стране Управе за шуме направи јавни позив за све који имају приватну иницијативу, да се позову они који желе да улажу и да се види шта они нуде. То би дало одговор на питање колике су стварно потребе оваквих иницијатива, али и места на којима би се она могла спроводити. Председник Ђорђевић је нагласио да пресудну реч по том питању мора дати струка.

У прилогу је видео на коме можете видети како је протекла седница Одбора - видео.

Излагање Председника Коморе можете видети од 02:35:58.

посетиоци

Ко је на мрежи: 3 гостију и нема пријављених чланова

ТЕМЕ, АНАЛИЗЕ...